• Snabba leveranser
  • Smidig betalning med Klarna
  • Fri frakt från 400 kr
Välj rätt stavar
Guider

Välj rätt stavar

Vilken stav ska jag välja?

Behöver man en teleskopstav eller en fast längd? Varför finns det olika trugor? Vilken längd på staven ska man ha? Det finns otroligt många olika typer variationer av stavar. Frågorna kan vara många när man ska välja stav. Vi förstår det! På den här sidan har vi svaren.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Väljrättlängdpåstavar/KHP_3051.jpg

Välj rätt längd på stavarna

När du väljer dina stavar är det väldigt viktigt att tänka på vilken längd du tar. Är stavarna för långa blir du inte lika smidig när du åker i backen och din stavisättning blir för långt fram vilket medför att du lätt tappar plöstrycket i pjäxorna.

Väljer du däremot ett par för korta stavar tappar du mycket av fördelarna hos ett par stavar. En av de största fördelarna är att du kan staka dig fram på transportleden eller till Afterskin. Med för korta stavar får du långt ifrån maximal kraftöverföring när du stakar och högst sannorlikt ett rejält ryggskott på kvällen.

Så hur väljer du rätt längd?

Att välja rätt längd är inte så himla svårt. Plocka upp en stav, vänd den upp och ned så att stavens handtag tar i golvet och greppa staven under trugan. Är vinkeln på din armbåge ungefär 90° har du träffat rätt.

Ett annat sätt att ta 70% av åkarens längd. Välj den stavlängd som ligger närmast det.

Är du däremot en jibber är det bättre med kortare stavar så du blir mer rörlig men med fortsatt balans från stavarna. Eller så gör du som bunch gänget och lämnar stavarna hemma.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Väljrättlängdpåstavar/KHP_3124.jpg

Kolfiber, aluminium, glasfiber eller bambu?

Alpinstavar kommer i en hel del olika material där aluminium, kolfiber, komposit är mest förekommande. Stavar i aluminium är oftast mest prisvärt och kommer i både fast längd och teleskop. De är oftast relativt lätta.

Med kolfiberstavar sparar du mycket vikt om du ska gå på toppturer eller bara föredrar en lättare stav i backen. Kolfiberstavar är böjbara och håller sig till sin ursprungliga form. Enda nackdelen med kolfiberstavar är att de inte är lika tåliga mot rejäla slag.

Kompositstavar är lätta och böjbara samtidigt som de är slitstarka. De har ofta lite tjockare rör men i och med den lätta vikten är de populära för topptur.

Bambu är inte lika vanligt men funkar väldigt bra till stavar. Det är ett hårt och spänstigt träslag som ger stryktåliga och styva stavar.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/AGVinterEditVinnare2022/KHP-3384.jpg

TELESKOPSTAVAR

Senaste åren har fler och fler förstått vad det där med topptur är för nåt. Ju fler som inser hur härligt det är, desto fler inser värdet av att kunna justera längden på sina stavar. Under bergsbestigningen vill man oftast ha en längre stav för mer balans och kraftöverföring. När hudarna sen är nedpackade i ryggan på toppen, är det bara att fälla ihop stavarna till önskad längd inför det välförtjänade åket.

Teleskopstavar är också grymma för kidsen och ungdomarna som fortfarande växer. Istället för att köpa en ny stav varje vinter kan man investera i en stav som kan växa med kidsen.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Väljrättlängdpåstavar/309592883_640237334137970_6588245068618910339_n.jpg

Olika typer av trugor

Storlek på trugan är viktigt beroende på vart du håller till på berget. Åker du pist är en smal truga optimal medan tar du en smal truga med på topptur kommer du lära dig svordomar du inte visste fanns. Se då till att ha en större truga så du lätt tar dig fram i den djupa snön. Trugor som är 90 mm eller bredare i diameter är optimala i offpisten medan mindre trugor är runt 60 mm bredare.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Väljrättlängdpåstavar/KHP-6427.jpg

Här är guiden som hjälper dig välja den optimala staven för dig. Det finns otroligt många olika typer av stavar, racestavar, vanliga alpinstavar, teleskopstavar och kolfiberstavar. Vilken truga passar min typ av åkning? Vilken längd ska man välja? Frågorna kan vara många när man ska välja rätt stav. Här har du guiden som tar dig genom den djupa djungeln av skidstavar.

Liknande artiklar