• Snabba leveranser
  • Smidig betalning med Klarna
  • Fri frakt från 400 kr
Välj rätt goggles
Guider

Välj rätt goggles

Så väljer du rätt goggles!


Alpingaragets guide till linser, storlek och passform för goggles till alla förhållanden


Goggles är en av de viktigaste delarna i din utrustning. Om sikten dålig på grund av flatljus, eller om linsen har immat igen, kan det förstöra ditt åk eller hela din dag på berget. Alla goggles erbjuder ett visst skydd mot väder och vind men idag finns en uppsjö av olika linstyper, färger, utbytbara linser, passformer och storlekar. För att hitta rätt goggles till dig och din åkning behöver du ha koll på varför vissa goggles passar bättre än andra.

goggles alpingaraget sweet protection

Vilken form ska jag ha på linsen?


Cylindriska linser

Det finns två huvudsakliga typer av utformning på linsen. Cylindriskt utformade linser har en horisontell kurvatur men är platta vertikalt. Denna typ av lins erbjuder ofta bra egenskaper till ett lite lägre pris eftersom de kostar mindre att tillverka.


Sfäriska linser

Den andra utformningen kallas sfäriska linser eftersom de har en jämn kurvatur både horisontellt och vertikalt runt ditt ansikte vilket ger dem ett rundare utseende. Varför ska du välja sfäriska linser? Fördelarna med goggles som har sfäriska linser är att de erbjuder bättre periferiseende, mindre risk för imma på linsen, mindre risk för bländande reflexer och lägre optisk förvrängning.


Spektrum goggles alpingaraget

Utforska alla goggles


Linsens färg och egenskaper


Förhållanden skiftar snabbt på berget. Vid molnigt väder krävs en lins som släpper igenom mycket ljus och motsvarande krävs en lins som står emot ljuset när solen äntligen kommer fram. Hur mycket ljus en lins släpper igenom mäts i en skala som kallas VLT (Visible Light Transmission) där ljusinsläppet skiftar från 0% till 100%.


Ett lägre tal innebär en mörkare lins och typiska linser för soliga dagar har en VLT på 5-20%. Dessa linser är ofta mörkare och finns vanligtvis i färgerna svart, guld och grå. Dessutom har goggles för soliga dagar ofta en spegellins. Speciellt mörka linser med sfärisk kurvatur förhindrar solen från att blända dig så att du får ut det mesta av en solig dag på berget.


Snön är dock som bäst när den faller men det kan innebära sämre sikt. När molnen drar in behöver du ett par goggles som kan ge dig höga kontraster. Exempel på sådana förhållanden är vid flatljus, dimma eller snöfall. De bästa linserna för sämre förhållanden är ofta gula, blå eller rosa och har en VLT på mellan 60-90% ljusinsläpp.


Oakley goggles alpingaraget


Kan man byta linser på goggles?


Givetvis finns det även goggles med linser som hanterar 20-60% ljusinsläpp och som fungerar i flera olika förhållanden. Dessa är bra för dig som inte vill byta lins på dina goggles eller bara vill ha ett par med dig ut på berget men precis som ett par skidor så finns det inga skidglasögon som är perfekta i alla väder. För att alltid säkerställa att du alltid har rätt lins och optimal sikt finns idag många smarta lösningar för att enkelt byta ut linsen med få enkla steg. Många av våra modeller har tekniker för att snabbt kunna skifta lins i liften på väg upp när vädret slår om. Magnetiska linser eller system där linsen enkelt hakas fast gör bytet lätt. Att bära en extra lins tar dessutom mindre plats i väskan än ett par extra goggles. Alla extra linser hittar du här


magnetiska goggles

Det är inte bara färgen som avgör hur bra egenskaper ett par goggles har, idag finns många olika begrepp på teknologier från olika varumärken.

Polariserade linser

När ljus reflekteras av olika ytor blir intensiteten högre om ljuset reflekteras vinkelrätt. Ljus som reflekteras vinkelrätt skapar en bländande effekt men genom att effektivt filtrera bort horisontella ljusstrålar minskar risken för att bli bländad. Strukturen i polariserade linser tillåter endast att vertikala ljusstrålar släpps igenom. Det gör att terrängen blir tydligare och du kommer att kunna se kontraster och förändringar i snön bättre vilket ger dig mer av varje åk.


Fotokromatiska linser

Fotokromatiska linser blir mörkare när de utsätts för UV-ljus/solljus. Det gör att linsen kan anpassa sig till de ljusförhållandena som du utsätts för där och då. Fotokromatiska linser är bra när du åker i varierande förhållanden och har ofta en grundton i gult, brunt, grönt eller grått som sedan mörknar utifrån sin grundton. Linsen förblir klar om den inte exponeras för UV-ljus vilket gör att de fungerar även i sämre sikt. Dagens fotokromatiska linser skiftar väldigt snabbt men är ofta lite dyrare.


Spektrum goggles

Många delar samverkar för att du ska kunna se bättre


Ventilation


Alla goggles har någon form av ventilation för att undvika att de immar igen. I regel är ofta mer ventilation bra men det viktiga är att ventilationen fungerar ihop med dig hjälm. Om din hjälm blockerar ventilationen på dina goggles finns risken att de immar igen lättare och din dag är förstörd. Alla skidglasögon i vårt sortiment har någon form av beläggning på insidan för att motverka imma. Det är en kemisk behandling som kan försvagas med tiden om du inte är försiktig, se därför till att alltid torka dina goggles ordentligt innan du putsar upp dem och använd bara en ordentlig putsduk.


Vad ska jag ha för typ av ram?


Vad för lins du väljer påverkar hur väl du ser, men vilken ram du väljer påverkar hur väl de sitter på just ditt ansikte och hur väl de passar med din hjälm. Dessutom påverkar formen på ramen hur stort synfält du har. Alla ansikten ser olika ut och det finns en uppsjö av goggles att välja mellan. Här är våra bästa tips på hur du hittar rätt goggles för dig.

Storleken på ramen

Ett mellanrum mellan goggles och hjälm inte bara ser dåligt ut, det kan även göra din panna kall. Som tidigare nämnt kan också ventilationen påverkas av att dina goggles inte riktigt passar med hjälmen. Det enklaste sättet att tänka på storleken är att se till hur stort ansikte du har. Om du bär en mindre hjälm passar ett mindre par goggles bättre. Har du istället en stor hjälm bör du titta på ett par stora och breda goggles. Valet blir dock svårare då många tillverkare erbjuder extra stora goggles för att dels ge ett bredare synfält och dels för att möta konsumenternas efterfrågan och trender. Extra stora goggles gör att du ser mer av din omgivning och du ser extra snygg ut i liftkön men de passar inte alla hjälmar och ansikten. Fundera på hur stor hjälm du har och välj dina goggles enligt vad som ger bäst passform. Tänk också på att tillverkare som producerar både hjälmar och goggles alltid ser till att de passar bra ihop, men det finns såklart även goggles som passar till alla hjälmar. Har du frågor finns vi här för att hjälpa dig hitta rätt. Hör av dig med frågor till hej@alpingaraget.se eller besök oss i butiken.


Ramens tjocklek

Goggles är olika tjocka beroende på modell. Framförallt påverkar tjockleken dig som gärna åker med ett par glasögon under dina goggles. OTG-goggles (over the glasses) är anpassade för att du bekvämt ska få plats med ett par glasögon under, därför är de ofta lite djupare än andra goggles och har även utskurna delar för att bättre rymma dina glasögon. När du testar ut ett par goggles ska du inte känna att de trycker eller skapar obehag när du har dem på dig. Dina glasögon ska rymmas väl men samtidigt sitta fast och inte hoppa omkring när du åker.

alpingaraget goggles

Andra viktiga delar av skidglasögon


Skumkanten

Det viktiga att tänka på är att dina goggles följer ditt ansikte utan att du känner tryck eller obehag. Det bör vidare inte vara något mellanrum mellan ditt ansikte och skumkanten där vind eller snö kan tränga igenom. Det du eftersträvar är en konsekvent mjuk men tät passform runt hela skidglasögonen.


Bandet

Det finns flera olika lösningar för hur bandet fäster dina goggles runt din hjälm. Allt från ett enkelt justerbart band i olika bredd till lösningar med fästen. Om dina goggles sitter för löst och du inte kan spänna bandet ytterligare behöver du ett tightare band. De flesta band har även silikonränder på insidan för att bättre fästa mot din hjälm om du inte kan sätta fast dem ordentligt. Se efter hur just din hjälm ser ut för att veta om ett par goggles kan fästa bra och samtidigt sitta bekvämt.


Utforska hela sortimentet av goggles här


Vanliga problem och lösningar


”Jag upplever tryck på utsidan av mina ögon”

Om du upplever detta problem har du förmodligen för smala goggles. Den bästa lösningen för dig är att utforska ett par bredare goggles som har en större ram för ditt ansikte.


”Jag upplever tryck på näsan”

Känner du att dina goggles trycker för hårt på näsan bör du hitta ett par goggles med en annan passform och bredd. Det kan även bero på att dina goggles är för hårt spända. Om du behöver spänna dina goggles väldigt hårt för att de ska sitta på bör köpa ett par som ger en bättre passform utan att behöva spännas för hårt.


”Mina goggles immar alltid igen”

Det är ett vanligt problem och kan bero på flera saker. En orsak är att din hjälm inte passar med dina goggles och ventilationen blir blockerad. Det kan även uppstå om dina goggles är för tjocka och ventilationen blockeras av snö som lägger sig ovanpå. En annan orsak är att den kemiska beläggningen på insidan är sliten. Var noga med att testa ut rätt goggles för din hjälm och omvänt för att undvika problem.


Här är våra experters bästa tips att undvika att du får imma på skidglasögonen:

  • Sätt inte upp dina goggles i pannan eller på hjälmen om du är andfådd och varm. Värme från kroppen och andningen stiger och gör dem immiga. Ha istället alltid dina goggles kvar på ögonen mellan åken eller ta av dem och lägg dem i väskan.
  • Torka inte av dina goggles med handskarna eller andra redskap som kan repa linsen. En försvagad lins blir ofta mer utsatt för imma.
  • Se till att ventilationen alltid är fri från snö och is så att den kan fungera som tänkt.
  • Om dina goggles börjar imma igen och du upplever problem, torka ut dem ordentligt i värmestugan. Det är alltid en bra idé att ha en extra lins eller extra par goggles med dig på berget för att inte åket eller hela dagen ska bli förstörd.

POC goggles

Så tar du hand om dina goggles

För dig som precis har köpt ett par nya goggles och vill att de ska fungera en lång tid framöver har vi några tips:

  • Lägg inte ifrån dig dina goggles med linsen ner på en hård yta som kan riskera att repa dem. Lägg dem med linsen upp eller på ett par handskar/mössa.
  • Använd bara en mjuk putsduk när du polerar dina skidglasögon och se till att de är torra för att undvika att skada ytbehandlingen. Anledningen är att det befintliga immskyddet på insidan blir extra känsligt när det är fuktigt och kan lätt ta skada. Använd alltså inte det som ofta är nära till hands, dvs ditt underställ eller pappersdukar från resturangen.
  • Förvara dina goggles i ett fodral eller mjuk påse när de inte används
  • Låt inte dina goggles ligga på väldigt varma ytor, som element eller framför brasan, eftersom plasten kan bli deformerad eller ta skada.

Behöver du mer hjälp?

Om du har frågor om goggles och passform finns vi alltid här för att hjälpa dig hitta rätt, både online och i butik. Hör av dig till oss med alla frågor om goggles på hej@alpingaraget.se


Till alla goggles

Liknande artiklar