• Snabba leveranser
  • Smidig betalning med Klarna
  • Fri frakt från 400 kr

Vi uppgraderar vår sliprobot under vecka 39 och kan därför inte utföra någon service på skidor under denna tid. 23/9 är allt igång och ni kan lämna in skidor igen. 

Välj rätt skidhjälm
Guider

Välj rätt skidhjälm


Så väljer du rätt Skidhjälm!

Idag finns inga bra argument till att du ska åka utan hjälm, är du ute på berget ska du skydda huvudet. Dagens skidhjälmar är inte bara säkrare än nånsin, de är även snygga, sköna, lätta och varma. Med dagens breda utbud av hjälmar kan det vara riktigt svårt att hitta rätt. Därför går vi igenom vad som är viktigt att tänka på när du väljer hjälm och reder ut alla begrepp och frågetecken.

Vilken storlek har jag på hjälmen?

Börja med att mäta huvudet så vet du ungefär vilken storlek du ska leta efter. Du mäter omkretsen på ditt huvud med ett måttband strax ovanför ögonbrynen och ovanför öronen runt den bredaste punkten i bakhuvudet. Olika tillverkare har egna specifikationer för deras storlekar. Var därför noga och dubbelkolla vad de olika märkena säger. Tabellen visar på ett ungefär vilken stolrek du har.

När du testar skidhjälmen

Det enklaste sättet att ta reda på om hjälmen sitter bra på huvudet är genom ett så kallat skaktest. Sätt på dig hjälmen och skaka ordentligt på huvudet. Rör hjälmen på sig sitter den för löst och du bör testa en mindre storlek. Hjälmen ska sitta bekvämt men fast på huvudet. Är hjälmen för liten känns det som att huvudet pressas ihop. En hjälm som är obekväm tenderar dessutom att glömmas hemma i stugan, så var noga med att hitta en hjälm som passar och är bekväm.


Rätt storlek påverkar även hur väl hjälmen skyddar ditt huvud. Därför rekommenderar vi alltid att hjälmen ska sitta ordentligt utan hjälmmössa eller balaclava. Åker du alltid med mössa eller balaclava tänk då på att hjälmens passform påverkas av vad du har på huvudet. Alla tillverkare har dock smarta lösningar för att justera passformen. Den de vanligaste lösningen är ett vridhjul som sitter i nacken. Det enkla och intuitiva hjulet spänner åt hjälmen runt hela huvudet och garanterar bästa passform i alla situationer. Vridhjulen från tillverkare som POC, Sweet Protection och Giro ser lite olika ut men fungerar på samma sätt.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Väljrättskidhjälm/KHP_3068.jpg

Hur ska hakremmen sitta?

Hakremmen ska hindra att hjälmen åker av huvudet vid ett fall. Därför är det viktigt att hakremmen sitter åtdragen men utan att du känner obehag.
En löst sittande hakrem kan däremot i värsta fall passera över hakan vilket gör att hjälmen riskerar att åka av. Som referens bör du kunna ha två eller tre fingrar i bredd mellan hakan och remmen när den är knäppt.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/ANystartsidaFlight/DSC08125-2.jpg

Hur väljer jag skidhjälm till mitt barn?

Det vanligaste misstaget är att köpa en skidhjälm med utrymme att växa i. Även om det är smart ur ett ekonomiskt perspektiv kan det vara skadligt för ditt barn. En skidhjälm som är för stor riskerar att inte skydda ordentligt. Köp därför en storlek som passar ditt barn idag, som följer samma kriterier för god passform som för dig. Även barnhjälmar är ofta justerbara i nacken med snurrhjul eller remmar för att garantera bästa passform även om huvudet växer något till nästa sportlov.

Hjälmars olika konstruktioner

Alla hjälmar vi har i garaget är anpassade för att effektivt kunna skydda dig från huvudskador vid fall. Däremot skiljer sig hjälmars konstruktion mellan olika modeller vilket påverkar säkerhetsgraden men även kostnaden. EPS (Expanded polystyrene) är härdat skum som utgör den inre konstruktionen av en skidhjälm som ska absorbera kraften från en stöt. På många hjälmar finns även ett yttre skal som täcker EPS-kärnan. En skidhjälm tillverkas vanligtvis på följande två sätt.


In-mold

En In-mold konstruktion tillverkas genom att ett tunt yttre skal av polykarbonat binds till EPS-kärnan. Det resulterar i en säker hjälm som väger mindre och kostar mindre. Med denna konstruktion blir dock hjälmen mer känslig för stötar och yttre påverkan. Detta behöver nödvändigtvis inte vara dåligt eftersom det möjliggör bättre absorbtion från stötar med mindre kraft. Denna konstruktion skyddar användaren genom att det inre skiktet av EPS skum kollapsar och spricker. Det resulterar i att kraften sprids och absorberas i hela hjälmen för att förhindra skada på användaren.


Hard Shell ABS

Det yttre skalet på en hard shell hjälm tillverkas av tjockare plast, så kallad ABS (acrylonitrile butadiene styrene) och fästs till EPS-kärnan med lim i en tvådelad konstruktion. Fördelarna med en Hard Shell hjälm är att konstruktionen är tåligare och skyddar användaren från hårdare stötar och vassa föremål som kan genomtränga skörare hjälmar. Denna konstruktion kollapsar inte lika lätt och skyddar därför sämre mot milda stötar men vid en större incident är det extra skyddet väl behövligt.


Tåligheten i hjälmar testas genom att utsätta dem för vertikala slag och stötar. Även om det ger en god indikation på skyddet så faller vi skidåkare ofta med en rotation och träffar objekt som skapar en vridning vilket är skadligt för hjärnan och nacken. För att motverka rotationskraften har många hjälmar idag MIPS eller liknande system.

Vad är MIPS?

MIPS står för Multi-Directional Impact Protection System och är en teknik för att reducera huvudets rotation i samband med fall eller stötar. MIPS utvecklades i Sverige 2001 av forskare från Karolinska institutet och KTH. Konceptet har grundats på 30-års akademiska studier och utveckling i samarbete med designers och hjälmtillverkare för att bättre motverka huvudskador. Tekniken går ut på att minska energin från rotationen i samband med en stöt mot huvudet. Det yttre skalet och insidan av hjälmen separeras av ett lager med låg friktion som tillåter hela hjälmen att rotera med rörelseenergin. Detta minskar risken för trauma och skada på hjärna och nacke. Videon demonstrerar hur MIPS fungerar.

Passform med goggles

Din skidhjälm ska, som vi tidigare kommit fram till, sitta säkert och bekvämt på huudet. Hjälmen ska även passa bra med dina goggles. När hjälm och goggles passar sömlöst fungerar allt från ventilation till sikt optimalt. Sen att det är snyggt med en sömlös passform är en helt annan femma. Nedan följer några punkter värda att tänka på.


Goggles under hjälmen

Har du dina goggles under hjälmen är det en bra idé att se till så att spännet från skidglasögonen inte hamnar i kläm och är obekvämt. Se även efter om inredningen i hjälmen är avtagbar för bättre anpassning när du har mössa och goggles under.

Den ökända glipan

Det är inte många saker som skriker "nybörjare" lika mycket som en glipa mellan hjälm och goggles. För att se riktigt proffsig ut på berget så bör du para ihop din nya hjälm med dina skidglasögon för bästa passform. Vill du vara helt säker väljer du goggles och hjälm från samma tillverkare för att garantera en sömlös passform och optimal ventilation. Alla hjälmar och goggles i vårat sortiment håller dock hög kvalitet och fungerar därför oftast väl ihop med andra märken.

Inbyggda goggles/visir

Vill du vara helt säker på att du inte har en glipa i pannan och dessutom vara säker på att aldrig tappa bort dina skidglasögon finns en enkel lösning – inbyggda goggles. Tekniken fungerar likt ett visir på en motorcykelhjälm men är framtagen för skidåkning. Vi har hjälmar från bland annat Salomon och Atomic som erbjuder inbyggt visir.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Väljrättskidhjälm/PDP_Levator_MaiIkuzawa_GustavWiking_0X3A1067_2_1200x.jpg

Half shell

Den vanligaste hjälmvarianten i vårat sortiment är Half Shell vilken är till för dig som åker över hela berget i varierande förhållanden. Half Shell hjälmen är det mest populära valet för skidåkare och har ett mjukt skydd för öronen som ofta går att ta bort. De erbjuder åkare god hörsel och en väldigt bekväm passform.

Full shell

För ett mer heltäckande skydd finns Full Shell hjälmar vars skal täcker större delen av sidan på huvudet. Det ger ett mer fullständigt skydd från stötar, väder och vind men är även anpassat för montering av hakskydd för slalomåkare. Full shell hjälmar är därför lämpade för racing eller för dig som önskar extra säkerhet.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Väljrättskidhjälm/AW21_Sweet-Protection_Helmets_9_Jonathan-Finch.jpg
©Jonathan Finch

Ventilation

Blir du varm under hjälmen och ofta svettas kan det lätt bildas imma på dina goggles. Tänk därför på hur mycket eller lite ventilation du behöver samt hur väl hjälmen motsvarar dina behov. Nästan alla hjälmar har någon form av justerbar ventilation. Vilken typ av ventilation som är bäst för dig handlar mest om personlig preferens. Det viktiga är att överskottsvärme och fukt kan försvinna och att du inte blir kall.


När ska man egentligen byta skidhjälm?

När en hård stöt inträffar sprids kraften runt hela hjälmen för att bättre absorbera stöten. I processen kollapsar eller spricker den inre delen av konstruktionen och hjälmen bör bytas eftersom den inte längre är kapabel att skydda mot en ny stöt. Om det inträffar bör du köpa en ny hjälm. Vid vanligt användande utan större incidenter rekommenderar vi att byta ut din skidhjälm efter 3-5 år på grund av normalt slitage som påverkar hjälmens funktion.


Om du råkat tappa din hjälm i marken eller om hjälmen har ramlat ur takboxen ser vi inget behov av att köpa en ny. Var istället vaksam på eventuella sprickor eller skador på hjälmen som försvagar konstruktionen och hindrar optimalt skydd. Tänk även på att flera tillverkare erbjuder program för att ersätta skadade hjälmar om du har råkat ut för en olycka i form av rabatter. Kontakta tillverkaren av din hjälm om vad som gäller när du behöver ersätta en skadad skidhjälm.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Väljrättskidhjälm/article-2556646-1B52D7D500000578-75_634x423.jpg

Säkerhetsklassificering

Vi erbjuder enbart godkända och säkra hjälmar som följer en internationell säkerhetscertifiering. Vi säljer aldrig en hjälm som inte är godkänd för vintersport och skidåkning. För att en hjälm ska bli godkännd krävs det att hjälmen har genomgått en serie tester som ger certifieringen CE EN 1077A/B för skid- och snowboardhjälmar. Det är den Europeiska standardiseringskommittén (CE EN) som ger standarden efter att ha analyserat hjälmens täckningsgrad, absorbering av stötar, synfält, möjlighet att stå emot penetration av föremål som stavar eller grenar, hållfasthet och hur säkert hjälmen sitter på huvudet.


Behöver du mer hjälp?

Om du har frågor om hjälmar, passform eller säkerhet på berget finns vi alltid här för att hjälpa dig hitta rätt, både online och i butik.


Liknande artiklar