Väl rätt skidhjälm hos Alpingaraget!
  • Snabba leveranser
  • Fri frakt över 400 sek
  • Sommarrea upp till 50% rabatt
  • Fysisk butik sen 1994
Priser inkl. moms

Välj rätt skidhjälm

sweet protection skidhjälm

Så väljer du rätt skidhjälm!


Det är inget snack om saken, är du ute på berget ska du skydda huvudet. Dagens skidhjälmar är inte bara säkrare än någonsin men också snygga, sköna, lätta och varma. I det stora utbudet av hjälmar och passform kan det vara svårt att välja rätt, därför går vi igenom vad som är viktigt att tänka på när du väljer hjälm och reder ut alla begrepp och frågetecken.

hjälmar alpingaraget sweet protection

Se alla skidhjälmar


Vilken storlek ska jag ha på hjälmen?


Börja alltid med att mäta huvudet så vet du vilken storlek du ska leta efter. Ta ett mjukt mätband och mät omkretsen på ditt huvud. Håll måttbandet strax ovanför ögonbrynen och ovanför öronen. Olika tillverkare har olika specifikationer på hur din omkrets i cm räknas om till storlekarna Small, Medium, Large och så vidare. Tabellen nedan ger en fingervisning om vilken storlek du har.

hjälmar alpingaraget storleksguideObs: Denna storleksguide är endast en referens. Alla tillverkare tillämpar individuella storlekar och specifikationer, kolla därför alltid vad som gäller för respektive hjälm du testar.


När du testar skidhjälmen

Det enklaste sättet att ta reda på om hjälmen passar är ett skaktest. Sätt på dig hjälmen och skaka om huvudet. Om hjälmen rör på sig sitter den för löst och du bör testa en mindre storlek. Hjälmen ska kännas väl åtsittande runt hela huvudet utan att kunna röra sig för att kunna garantera bästa säkerhet. Var även uppmärksam på om du känner tryck eller obehag av hjälmen på någon punkt. Är hjälmen istället för liten känns det som att huvudet pressas ihop vilket är väldigt obekvämt i längden. En hjälm som är obekväm tenderar dessutom att glömmas hemma i stugan, så svar noga med att hitta en hjälm som är bekväm.


Rätt storlek påverkar hur väl hjälmen skyddar, därför rekommenderar vi alltid att hjälmen ska sitta rätt utan en mössa eller balaclava som påverkar. Åker du alltid med mössa eller balaclava tänk då på att hjälmens passform påverkas av vad du har på huvudet. Alla tillverkare har dock smarta lösningar för att dra åt passformen för bästa anpassning och en av de vanligaste formerna för justering är ett vridhjul som sitter i nacken. Det enkla och intuitiva vridhjulet spänner åt hjälmen runt hela huvudet och garanterar bästa passform i alla situationer. Vridhjulen från tillverkare som POC, Sweet Protection och Giro ser olika ut men fungerar på samma sätt.


Hur ska hakremmen sitta?

Hakremmen ska hindra att hjälmen åker av huvudet vid ett fall. Därför är det viktigt att hakremmen sitter åtdragen men utan att du känner obehag. En för löst sittande hakrem kan i värsta fall passera över hakan och hjälmen riskerar att åka av. Som referens bör du kunna ha två eller tre fingrar under remmen när den är knäppt.


Se alla skidhjälmar


Hur ska jag välja skidhjälm till mitt barn?

Det vanligaste misstaget är att köpa en skidhjälm med utrymme att växa i. Även om det är smart ur ett ekonomiskt perspektiv kan det vara skadligt för ditt barn. En skidhjälm som är för stor riskerar att inte skydda ordentligt. Köp därför en storlek som passar nu och som följer samma kriterier för god passform som ovan nämnt. Även barnhjälmar är ofta justerbara i nacken med snurrhjul eller remmar för att garantera bästa passform även om huvudet växer något till nästa sportlov.


hjälmar till barn alpingaraget


Till alla skidhjälmar för JuniorKonstruktion av skidhjälmar


Alla hjälmar vi har i butiken är anpassade för att effektiv kunna skydda användaren från fall och skador, men hjälmens uppbyggnad kan skilja sig mellan olika modeller och påverkar både säkerhet och kostnad. EPS (Expanded polystyrene) är härdat skum som utgör den inre konstruktionen av en skidhjälm och som ska absorbera kraften från en stöt. Beroende på hjälm finns dessutom ett yttre skal som täcker EPS-kärnan. En skidhjälm tillverkas vanligtvis på ett av följande två sätt.

In-mold

En In-mold konstruktion tillverkas genom att ett tunt yttre skal av polykarbonat binds till EPS-kärnan. Det resulterar i en hjälm som väger mindre och kostar mindre men som är mer känslig för stötar och yttre påverkan. Detta är inte nödvändigtvis en dålig sak eftersom det gör det möjligt att bättre absorbera stötar med mindre kraft. Denna konstruktion skyddar användaren genom att det inre skiktet av EPS skum kollapsar och spricker. Det resulterar i en mindre rekyl från stöten och att kraften sprids och absorberas för att förhindra skada på användaren.


Hard Shell ABS

Det yttre skalet på en hard shell hjälm tillverkas av tjockare plast, så kallad ABS (acrylonitrile butadiene styrene) och fästs till EPS-kärnan med lim i en tvådelad konstruktion. Fördelarna med en Hard Shell hjälm är att konstruktionen är tåligare, bättre förhindrar penetration och skyddar användaren från hårdare stötar. Denna konstruktion kollapsar inte lika lätt och skyddar därför sämre mot milda stötar men vid en större incident är det extra skyddet väl behövligt.

Tåligheten i hjälmar testas genom att utsätta dem för vertikala slag och stötar. Även om det ger en god indikation på skyddet så faller vi skidåkare ofta med en rotation och träffar objekt i en vinkel som skapar en vridning vilket är skadligt för hjärnan. För att motverka rotationskraften har många hjälmar idag MIPS eller liknande system.


Läs mer om MIPS nedan eller se alla våra hjälmar här


Vad är MIPS?


MIPS står för Milti-directional Impat Protection System och är en teknik för att hantera rotation i samband med ett fall eller stöt. MIPS utvecklades i Sverige 2001 av forskare från Karolinska institutet och KTH. Konceptet baseras på över 30-års akademiska studier och utveckling i samarbete med designers och hjälmtillverkare för att bättre motverka stötar mot huvudet. Tekniken går ut på att minska energin från rotationen i samband med en stöt mot huvudet. Det yttre skalet och insidan av hjälmen separeras av ett lager med låg friktion som tillåter hela hjälmen att rotera med rörelseenergin vilket minskar risken för trauma och skada på hjärnan. Video nedan demonstrerar hur MIPS fungerar.
Passform med goggles


Din skidhjälm ska sitta säkert och bekvämt på huudet men också gärna passa bra med dina goggles. När hjälm och goggles passar ihop fungerar allt från ventilation till sikt och inte minst stil. Nedan följer några punkter att tänka på

hjälmar och goggles alpingaraget poc

Den ökända glipan

Inget skriker nybörjare lika mycket som en glipa mellan hjälmen och dina goggles. För att se riktigt proffsig ut på berget så bör du para ihop din nya hjälm med dina skidglasögon för bästa passform. Vill du vara helt säker väljer du goggles och hjälm från samma tillverkare för att garantera kompabilitet med passform och ventilation. Alla hjälmar och goggles i vårt sortiment håller dock hög kvalitet och fungerar därför oftast väl ihop med andra märken. Se efter vad som passar med just dina goggles när du väljer en ny hjälm.

goggles glipa alpingaraget guide


Inbyggda goggles/visir

Vill du vara helt säker på att du inte har en glipa i pannan och dessutom vara säker på att aldrig tappa bort dina skidglasögon finns en enkel lösning – inbyggda goggles. Tekniken fungerar likt ett visir på en motorcykelhjälm men är framtagen för skidåkning. Vi har hjälmar från bland annat Salomon och Atomic som erbjuder inbyggt visir. Här hittar du alla våra hjälmar med inbyggt visir


Goggles under hjälmen

Har du goggles under hjälmen är det en bra idé att se till så att spännet från skidglasögonen inte hamnar i kläm och är obekvämt. Se även efter om inredningen i hjälmen är avtagbar för bättre anpassning när du har mössa och goggles under.


Hitta din nya skidhjälm här


Typer av hjälm

Vilken typ av hjälm du behöver styrs av din åkstil och om du behöver eventuella tillbehör som en chin guard för racing. Följande tre typer är vanligast.

hjälmar alpingaraget sweet protectionHalf shell hjälmar är den vanligaste typen som fungerar över hela berget. En populär favorit bland park-, pist- och friåkare.


Half shell

Vår vanligaste typ av skidhjälm är Half Shell och är till för dig som åker över hela berget i varierande förhållanden. Det mest populära valet för skidåkare har mjukt skydd för öronen som ofta går att ta bort och erbjuder åkare god hörsel och en väldigt bekväm passform.


Full shell

För ett mer heltäckande skydd finns hjälmar vars skal täcker större delen av sidan på huvudet. Det ger ett mer fullständigt skydd från stötar, väder och vind men är även anpassat för montering av skydd för hakan. Full shell hjälmar är därför lämpade för racing eller för dig som önskar extra säkerhet. Du alla våra racinghjälmar och tillbehör här


Full face

Har du planer på att kasta dig ut från höga klippor eller befinna dig i exponerad terräng med höga konsekvenser kan en full face hjälm vara rätt för dig. En full face hjälm ger det mest kompletta skyddet tack vare en kraftig chinguard men de är ofta tunga och mindre bekväma än övriga typer.

hjälmar alpingaraget sweet protection

Till alla skidhjälmar här

Ventilation


Blir du för varm under hjälmen och ofta svettas kan det påverka imma på glasögonen och du blir även kall fortare när du stannar av eller tar av dig hjälmen. Tänk därför på hur mycket eller hur lite ventilation du behöver och hur väl hjälmen motsvarar ditt behov. Nästan alla hjälmar har någon form av justerbar ventilation med hjälp av reglage, avtagbara delar eller glidmekanismer. Vilken typ av ventilation som är bäst för dig handlar mest om personlig preferens. Det viktiga är att överskottsvärme och fukt kan försvinna och att du inte blir kall.


När ska man egentligen byta skidhjälm?


När en hård stöt inträffar sprids kraften runt hela hjälmen för att bättre kunna absorbera stöten. I processen kollapsar eller spricker den inre delen av konstruktionen och hjälmen bör bytas eftersom den inte längre är kapabel att skydda mot en ny stöt. Om det inträffar bör du köpa en ny hjälm. Vid vanligt användande utan större incidenter rekommenderar vi att byta ut din skidhjälm efter 3-5 år på grund av normalt slitage som påverkar hjälmens funktion.

Om du har råkat tappa din hjälm i marken eller om hjälmen har ramlat ur takboxen ser vi inget behov av att köpa en ny. Var istället vaksam på eventuella sprickor eller skador på hjälmen som försvagar konstruktionen och hindrar från att hjälmen skydda dig som tänkt. Tänk också på att flera tillverkare erbjuder program för att ersätta skadade hjälmar om du har råkat ut för en olycka i form av rabatter. Kolla med tillverkaren av din hjälm vad som gäller om du ska ersätta en skadad skidhjälm.


Säkerhetsklassificering


Vi erbjuder endast godkända och säkra hjälmar som följer en internationell säkerhetscertifiering. Vi säljer aldrig en hjälm som inte är godkänd för vintersport och skidåkning. För att en hjälm ska bli godkännd krävs att hjälmen har genomgått en serie tester som ger certifieringen CE EN 1077A/B för skid- och snowboardhjälmar. Det är den Europeiska standardiseringskommittén (CE EN) som ger standarden efter att ha analyserat hjälmens täckningsgrad, absorbering av stötar, synfält, möjlighet att stå emot penetration av föremål som stavar eller grenar, hållfasthet och hur väl hjälmen sitter säkert på huvudet.

hjälmar alpingaraget test av säkerhet


Nu är har du full koll på vad som gäller vid köp av en ny hjälm och du är redo att

Hitta din nya skidhjälm här


Behöver du mer hjälp?

Om du har frågor om hjälmar, passform eller säkerhet på berget finns vi alltid här för att hjälpa dig hitta rätt, både online och i butik. Hör av dig till oss med alla frågor om hjälmar på hej@alpingaraget.se