• Snabba leveranser
  • Smidig betalning med Klarna
  • Fri frakt från 400 kr
Bootfitting
Guider

Bootfitting

ALPINGARAGET BOOTFIT


På Alpingaraget har vi många års erfarenhet av pjäxförsäljning och bootfit. Vi säljer, anpassar, bygger om och optimerar pjäxor för alla typer av skidåkare. Som enskild butik säljer vi troligen mest pjäxor i världen, mycket på grund av gedigen kunskap, erfarenhet och hög servicenivå.


Att hitta den perfekta pjäxan för just dina fötter är inte alltid det lättaste, men absolut det viktigaste för att du ska få en bra upplevelse på berget. Och vi strävar alltid efter detta! Vi har ett par hundra olika pjäxmodeller i butiken, från racepjäxor till toppturspjäxor och allt däremellan. När du köper pjäxor av Alpingaraget så kan du känna dig trygg med att all vår personal har relevant kunskap och utbildning. Detta för att vi ska kunna hjälpa dig att hitta rätt pjäxa efter dina behov och önskemål.

Hur går det till vid en bootfit hos Alpingaraget?


Det behövs ingen bokning, vi har ett digitalt kösystem i butiken för drop-in. Vi stänger pjäxkön ca 1 timme innan butiken stänger för att ha möjlighet att hjälpa alla på bästa sätt. Avsätt åtminstone 1 timme för utprovningen (bootfit), kom i god tid innan stängning. Vi utför bootfitting i vår pjäxavdelning och egna verkstad. Är det mer komplexa saker kan vi behöva behålla pjäxorna för att verkstaden ska kunna jobba med dem innan du kan ta med dem hem. Vid köp av nya pjäxor ingår bootfit i priset. 


Om du står inför att köpa nya pjäxor är det viktigt att fundera igenom hur du kommer använda dem, tex om det enbart är pist som gäller eller om det är en riktigt lätt toppturspjäxa du vill ha.


Man kan dela in en bootfit / pjäxprovning i olika delar:


Fotanalys

Vi börjar med en fotanalys där vi kommer titta på dina fötter, vrister och vader för att få en övergripande uppfattning. Saker som också påverkar är fotvalv, rörlighet och eventuell pronation/supination. Efter det mäter vi båda fötternas längd och bredd samt ställer frågor kring vilka pjäxor du har haft tidigare och om du har haft några problem med dem. Här är det bra att ta upp allt som kan tänkas påverka val av pjäxor, som tidigare skador, ömma punkter och andra åkommor. Vanligt är att man har lite knölar, broskbildningar och nervknutar som vi behöver ta hänsyn till.


Utprovning av pjäxor

När vi har gjort en fotanalys och fått längden och bredden på dina fötter så är det dags att prova några olika modeller av pjäxor efter dina önskemål. Vi har över 250 st olika modeller i vårt sortiment, allt från kraftiga racepjäxor till extremt lätta toppturspjäxor och telemark. Bootfittern väljer ut ett urval av de pjäxor som kan tänkas passa just dig och ditt ändamål allra bäst.


Invärmning

När vi har kommit fram till rätt pjäxmodell för dig värmer vi alltid innerskorna och för vissa modeller även ytterskalet. När de är ordentligt uppvärmda i speciella ugnar eller varmluftsblåsare stoppas de tillbaka i pjäxan och det är dags för dig att kliva i dem. Under 10 - 15 minuter kommer du få stå och gå i dem för att de ska formas runt foten på optimalt sätt. Under denna process kan man om det behövs avlasta punkter, lägga padding för att få mer utrymme med mera utifrån det som framkom vid analysen. Allt detta för att få en perfekt passform.


Formgjutna sulor

Beroende på hur din fot ser ut och dina önskemål är formgjutna sulor ofta ett mycket bra komplement. Sulan är viktig för pjäxans funktion och prestanda, den bidrar till en högre komfort och värme genom avlastning och förbättrad cirkulation. Väljer du formgjutna sulor i samband med köp av nya pjäxor görs detta innan innerskon värms upp men de läggs i efter invärmingen för att undvika att de deformeras av värmen. Vi har sedan länge ett nära samarbete med det franska Sidas som är specialiserade på formgjutna sulor och innerskor, bland annat till alpin skidåkning. Att formgjuta ett par sulor och anpassa dem efter innerskornas form tar ca 30 minuter. Du kan givetvis komplettera redan befintliga pjäxor med formgjutna sulor.


Anpassning

Det är inte alltid det finns en pjäxa som passar perfekt, det kan vara stor skillnad på höger och vänster samt att det kan finnas knölar och utväxter på fötterna. Det kan vara så att du alltid får ont på någon punkt när du åker eller är extra känslig på ett område av olika anledningar. Dina fötter är som sagt unika för just dig. Det vi gör då är att anpassa även pjäxans ytterskal genom att bygga om, fräsa och lästa ut tills de sitter som du vill ha dem. Även innerskor kan vi modifiera för att passa dig perfekt.


Har du köpt en pjäxa av oss som gör ont efter användning ska du givetvis komma in igen. Fötter och pjäxor förändras med temperaturen och tiden därför kan det vara bra att inte göra för mycket innan du åkt i pjäxorna någon dag. Och om du har ett par pjäxor sen gammalt eller pjäxor inköpta hos någon annan hjälper vi självklart till så långt som möjligt.

Ytterligare möjligheter

Formsprutade innerskor

En så kallad sprutsko är en innersko till pjäxor som man fyller med skum och som formar sig exakt efter dina fötter. Det skapar en oslagbar komfort och prestanda för dina nyinköpta eller befintliga pjäxor, ofta efterfrågat av tävlingsåkare. Vi erbjuder formsprutade innerskor främst från Atomic och Sidas. Man får räkna med att det kostar från 3500 till ca 6000 för formsprutade innerskor. Vid köp av sprutskor erbjuder vi tidsbokning dagtid. Kontakta oss via telefon eller mail för mer information om sprutskor. Det är avgörande att vet vilket ska som ska användas, om det är befintligt eller om du tänker köpa helt nya pjäxor.


Strolz

Strolz är ett varumärke från Lech i Österrike som har gjort pjäxor sedan 1921 och man kan säga att Strolz är pjäxvärldens Rolls Royce.

Strolz är något för dig som har provat en massa olika pjäxor men som aldrig hittat en pjäxa som sitter bra, eller om du vill ha en pjäxa med en oslagbar passform och komfort.


Hur går det till när man vill köpa ett par Strolz pjäxor?

Vid köp av Strolzpjäxor delar vi upp det över två tillfällen. Dessa bokas i förtid via mail eller telefon.


Tillfälle 1, ca 1 timme

Här kommer vi fram till vilken modell av Strolz olika pjäxmodeller du önskar. Vi pratar lite om vad du har haft för pjäxor innan och om du har eller har haft några problem tidigare. Samtidigt gör vi en analys av dina fötter. Där mäter vi och ritar av dina fötter, varför vi gör det är för att vi ska kunna bygga pjäxan så exakt som möjligt och uppnå det bästa resultatet. Därefter gjuter vi ett par sulor efter dina fötter.


Tillfälle 2, ca 1 timme

Vid det andra tillfället så har vi byggt och lästat din pjäxa utifrån det vi kom fram till under det första tillfället så att skalet på pjäxorna blir så exakt som möjligt. Det som återstår nu är själva sprutningen av innerskorna och det går till så att du kommer att få stå på ett podium med pjäxorna på medans vi fyller innerskon med skum. Om allt går som det ska och inga större korrigeringar behövs göras så får du med dig pjäxorna hem samma dag.


Vi ser fram emot att hjälpa dig hitta den perfekta pjäxan! Välkommen förbi butiken så hjälper vi dig.


Har du några frågor? Maila hej@alpingaraget.se

Liknande artiklar