Bootfitting | Alpingaraget - Bäst på Alpint
 • Snabba leveranser
 • Fri frakt över 400 sek
 • Sommarrea upp till 50% rabatt
 • Fysisk butik sen 1994
Priser inkl. moms

Bootfitting - Att tänka på vid pjäxköp

200123_Alpingaraget_AEP9830

Bootfitting
ALLMÄNA TIPS KRING PJÄXKÖP


På Alpingaraget har vi många års erfarenhet inom bootfitting och vi kan stolt titulera oss bland de bästa i branschen.

Att hitta den perfekta pjäxan för dina fötter är inte alltid det lättaste, men den är absolut det viktigaste för att du ska få en bra upplevelse på berget!


Bootfitting

Några riktmärken att gå efter i jakten på den perfekt pjäxan: 

 • Köp rätt storlek, gå inte upp en storlek för att det ”känns skönare”. Då är det lätt att pjäxan bli för stor och foten glider runt. Det går att anpassa pjäxorna väldigt bra efter just din fot även om de kan kännas lite tajta när du provar första gången.
 • Vad ska du använda pjäxan till? Ska du gå på tur, bara åka pist eller kanske både och? Välj en pjäxa utifrån ditt användningsområde.
 • Välj inte en för styv pjäxa.
 • Välj den pjäxa som sitter bäst på din fot, den ska varken vara för tight eller stor.
 • Fundera på att göra en formgjuten sula till dina pjäxor, det ger bättre stabilitet och ökar komforten i dina pjäxor.

Allt detta kan kännas svårt att få till, det är därför vi på Alpingaraget finns här för dig. Vi har lång erfarenhet av pjäxor och Bootfitting. Vi kommer inte ge upp förrän vi hittar den perfekta pjäxan för just dig!

Mange2

Eftersom pjäxan är grundstenen i vår skidåkning är det oerhört viktigt att den sitter bra på foten och inte gör ont, får vi ont i fötterna av pjäxan så kan det förstöra allt det roliga med skidåkningen.

Vi på Alpingaraget har över 25 års erfarenhet av pjäxor och anpassning av pjäxor. Vi säljer, anpassar, bygger och optimerar pjäxor för alla typer av skidåkare.

Vi har över 250 stycken olika pjäxmodeller i butiken, från racepjäxor till toppturspjäxor och allt där i mellan. När du köper pjäxor av oss så kan du känna dig trygg med att all personal hos oss besitter en stor kunskap och har utbildning i bootfitting. Detta för att de ska kunna hjälpa dig att hitta rätt pjäxan efter dina behov och önskemål, bland det hav av olika modeller och märken som finns.

Pjäxor

Så hur går det till?

Man kan dela in en pjäxprovning i fyra delar:

 1. Fotanalys: 

  Vi börjar med en fotanalys innan vi börjar utprovandet av pjäxor. När vi gör en fotanalys så börjar vi med att kolla på dina fötter för att få en övergripande analys, vi mäter fotens längd och bredd samt ställer frågor kring vilka pjäxor du har haft tidigare och om du har haft några problem med dem. Det kan skilja sig lite vad vi kommer fram till eftersom vi är alla olika personer, vi har koll på vårt sortiment och vi har samma slutmål: att hitta en pjäxa som funkar för dig och dina önskemål.

   

 2. Utprovning av pjäxor:
 3. När vi har gjort en fotanalys och fått längden och bredden på dina fötter så är det dags att prova några olika modeller av pjäxor efter dina önskemål. Vi har över 250 st olika modeller i vårt sortiment, allt ifrån race, barn, alpint, park, telemark, rando och toppturspjäxor. När vi har hittat en modell som passar och känns bra så börjar vi med att anpassa innerskon genom att värma upp den. När innerskorna är ordentligt uppvärmda stoppas de tillbaka i pjäxan och är det gas att kliva i dem 10-15 minuter för att maximera tillpassningen. Väljer du formgjutna sulor görs sulorna innan innerskon värms upp.

   

 4. Formgjutna sulor:
 5. Vi har länge haft ett samarbete med det franska ortopedföretaget Sidas som är specialiserade på formgjutna sulor, framför allt till alpin skidåkning. Sulan är lika viktigt för skidåkningen som pjäxan då den bidrar till en högre komfort, avlastning och prestanda. Beroende på hur din fot och dina önskemål är så gjuter vi sulorna på lite olika sätt eftersom alla har en unik fot.

   

 6. Anpassning
 7. Det är ju inte alltid en pjäxa passar perfekt för alla har ju olika fötter, det kan vara stor skillnad på höger och vänster samt att det kan finnas knölar och utväxter på fötterna. Det kan vara så att du får ont på någon punkt när du åker som du inte kände när du provade dom i butiken.

  Har du köpt en pjäxa av oss på Alpingaraget eller om du har ett par pjäxor så ser vi till att den passar perfekt, det gör vi genom att bygga om, fräsa och lästa pjäxorna tills de sitter som du vill ha dem. Det ingår en tryckning per pjäxa vid köp av pjäxor på Alpingaraget.

Sulor

Sulor2

Ytterligare möjligheter

Sprutskor

Vad är en sprutskoför något?
En sprutsko är en innersko som man fyller med skum och som formar sig exakt efter dina fötter. Det skapar en oslagbar komfort och prestanda för dina nyinköpta eller befintliga pjäxor. Vi erbjuder sprutskor från varumärkena Atomic och Sidas. Vid köp av sprutskor erbjuder vi tidsbokning dagtid. Kontakta oss via telefon eller mail för att boka tid för sprutskor.

 

Strolz pjäxor 

Strolz är ett varumärke från Lech i Österrike som har gjort pjäxor sedan 1921 och man kan säga att Strolz är pjäxvärldens Rolls Royce.

Strolz är något för dig som har provat en massa olika pjäxor men som aldrig hittat en pjäxa som sitter bra, eller om du vill ha en pjäxa med en oslagbar passform och komfort.

Hur går det till när man vill köpa ett par Strolz pjäxor?
Vid köp av Strolzpjäxor delar vi upp det över två tillfällen. Dessa bokas i förtid via mail eller telefon.

 • Tillfälle 1, ca 1 timme
 • Här kommer vi fram till vilken modell av Strolz olika pjäxmodeller du önskar. Vi pratar lite om vad du har haft för pjäxor innan och om du har eller har haft några problem tidigare. Samtidigt gör vi en analys av dina fötter. Där mäter vi och ritar av dina fötter, varför vi gör det är för att vi ska kunna bygga pjäxan så exakt som möjligt och uppnå det bästa resultatet. Därefter gjuter vi ett par sulor efter dina fötter.

 • Tillfälle 2, ca 1 timme
 • Vid det andra tillfället så har vi byggt/lästat din pjäxa efter det vi kom fram till under det första tillfället så att skalet på pjäxorna blir så exakt som möjligt. Det som återstår nu är själva sprutningen av innerskorna och det går till så att du kommer att få stå på ett podium med pjäxorna på medans vi fyller innerskon med skum. Om allt går som det ska och inga större korrigeringar behövs göras så får du med dig pjäxorna hem samma dag.

Mange

Vi ser fram emot att hjälpa dig hitta den perfekta pjäxan! Välkommen förbi butiken så hjälper vi dig.

Har du några frågor? Maila hej@alpingaraget.se!