GUIDE
Hur man väljer och använder en lavinsändare
Här har vi gjort en liten guide för det som rör lavinsändare. Vad du ska tänka på vid köp och även hur den ska tas hand om efter köp. Information om service och uppgradering finns längst ned i guiden.
Om du befinner dig utanför pisterna i terräng med berg och snö, måste du och dina följeslagare var och en bära tre viktiga redskap: en lavinsändare, en sond och en spade. I händerna på välutbildade användare (träning är det fjärde väsentliga) kan denna utrustning betyda skillnaden mellan liv och död om en lavin inträffar. Överlevnad beror bokstavligen på hur snabbt räddare kan lokalisera och gräva ut ett begravt lavinoffer.
Din skicklighet i att använda din lavinsändare är mycket viktigare än vilken modell du väljer att köpa. Därför är utbildning och praktisk övning nödvändigt för att kunna hantera sin utrustning på bästa sätt.
Vad är en lavinsändare?
Lavinsändare (även kallad tranceiver) bärs nära kroppen och avger kontinuerligt en radiosignal som kan tas upp av andra lavinsändare i området. Kompisar med sändare kan växla dem till mottagare genom att sätta lavinsändaren i "sök"-läge för att lokalisera en begravd persons signal, och med en sond hitta exakt var de ska gräva.
Alla lavinsändare idag arbetar på samma internationella standard på 457 kHz, så du behöver inte skaffa samma märke och/eller modell som andra i din grupp. Även äldre lavinsändare fungerar med nyare men om den är över 10 år bär du kontrollera funktion och kompabilitet.
Skillnaden mellan en lavinsändare och en PLB
En lavinsändare är inte detsamma som en Personal Locator Beacon (PLB), som endast kan användas för att skicka en SOS-signal till sök- och räddningsteam; dessa team är sannolikt för långt borta för att hjälpa dig i en framgångsrik lavinräddning. En PLB eller annan nödsändare kommer fortfarande att vara viktig om du behöver medicinskt stöd, hjälp med evakuering eller annan hjälp efter att ha grävt fram ett offer. En PLB är främst nödvändig om du befinner dig långt från liftsystem eller fjällstationer.
Lavinsändarens funktioner
Du behöver inte betala ett premiumpris om du inte vill ha en enhet med mer avancerade funktioner. Säkerhetsmässigt är de flesta likvärdiga framför allt för den som hamnar under. Ett högre pris hänför sig mestadels till antalet extra funktioner utöver det basala. Det kan också spegla en lätt och kompakt design. När du väljer en lavinsändare, överväg dessa funktioner:
Antal antenner: De flesta lavinsändare idag har en design med tre antenner som gör det möjligt för sökare att mer effektivt lokalisera offret, oavsett orienteringen på den begravda personens lavinsändare. Detta är en måste-ha-funktion och alla lavinsändare vi säljer har tre antenner.
Displayskärm: En display kommunicerar riktning och avstånd till ett begravt offer. Användargränssnitten varierar beroende på märke och modell, men de flesta är ganska intuitiva att använda.
Räckvidd: Betrakta angivna räckviddsavstånd som ett bästa scenario. Större räckvidd kan göra att du kan fånga en signal på längre avstånd. I verkligheten är räckvidden ofta kortare eftersom orienteringen av en sändande enhet till en sökande enhet sällan är idealisk. Sökteknik kräver sökning i 20-meterssträngar, så du behöver det som ett minimum.
Flera begravda: Värdefullt i en lavin som har flera offer, den här funktionen låter dig flagga platsen för varje begravd person så att du kan gå vidare för att söka efter ytterligare personer – sedan kan du gå tillbaka och göra en detaljerad sökning, offer för offer.
Ljud: De flesta modeller avger också en hörbar ton som också hjälper sökare att veta när de kommer närmare ett offer. Det finns även modeller med röst dvs en röst som ger dig instruktioner för att underlätta sökningen.
Återställ automatiskt till sändning: Denna funktion växlar automatiskt en lavinsändare tillbaka till sändningsläge om den av misstag lämnas i sökläge en längre tid och/eller personen har stått stilla under en viss tid (hamnat under en ny lavin tex). Hur den här funktionen fungerar varierar mellan modellerna och olika scenarier gör den mer eller mindre användbar.
Fördelar:
- Växlar automatiskt din enhet att skicka om den begravs av en sekundär lavin under sökning.
- Växlar automatiskt din enhet att skicka om du glömmer att sätta enheten i sändningsläge från början.
Nackdelar:
- En efterföljande lavin kan lätt slita en lavinsändare ur en sökares hand, vilket kan leda efterföljande sökare till platsen för den personens nu separata lavinsändare.
- En automatiskt återställd lavinsändare i en sökares händer kan förvirra andra sökare som fångar signalen i stället för ett begravt offers.
Lavinsändare batterier
De flesta lavinsändare kräver utbytbara alkaliska batterier. Även om alkaliska batterier laddas ur snabbare i kalla temperaturer än litiumbatterier, erbjuder de en viktig fördel: deras energiförbrukning sker gradvis, i motsats till litiumbatterier som håller en hög laddningsnivån tills den sjunker brant. Alkaliska batterier gör det möjligt att ge en pålitlig batterinivåavläsning på en lavinsändare, vilket är avgörande eftersom du inte vill att dina batterier plötsligt dör under en sökning.
Ett fåtal lavinsändare har teknologi som gör att de kan ge tillförlitlig batterinivåvisning med litiumbatterier. Om så är fallet kommer handboken att specificera litiumbatterier.
Använd alltid den typ av batterier som rekommenderas i din bruksanvisning.
Följ alla rekommendationer i din manual. Dessutom, eftersom kalla temperaturer kan äventyra batteriprestanda, förvara ersättningsbatterier någonstans nära din kropp (för värme).
Ta alltid ur batterierna för längre förvaring under lågsäsong. Detta är mycket viktigt då läckande batterier är ett av de vanligaste skälen till att sändaren går sönder.
Service och uppdatering av lavinsändare
Det är mjukvaror i alla lavinsändare och dessa uppdateras ibland av tillverkarna. Varje tillverkare och modell har olika möjligheter för uppdatering. Vissa lavinsändare går inte att uppdatera alls, vissa måste lämnas in och en del kan man uppdatera själv via en tillhörande app.
För hårdvarufel, reparation eller reklamation måste alltid lavinsändare skickas till tillverkaren.
Mammut
Alpingaraget är auktoriserat servicecenter för Mammut och vi har utrustning för uppdatering och test av deras nyare lavinsändare Barryvox och Barryvox S. Dock utför enbart Mammut själva reparationer av hårdvaran varvid den behöver skickas till dem. Gäller även mjukvara för alla övriga modeller.
Här finns info om senaste versioner och mer i detalj vad som gäller: https://www.mammut.com/eu/en/support/product-support/barryvox/support
Barryvox och Barryvox S
Dessa modeller kan vi testa och uppdatera hos oss. Kan även göras själv via Device-to-Device Update.
https://www.mammut.com/eu/en/support/product-support/barryvox/support
PULSE Barryvox
Kan ej testas eller uppdateras av oss. Måste skickas till Mammut.
https://www.mammut.com/eu/en/support/product-support/barryvox/service-center
ELEMENT Barryvox
Kan ej testas eller uppdateras av oss. Måste skickas till Mammut.
https://www.mammut.com/eu/en/support/product-support/barryvox/service-center
Generellt gäller att lavinsändare över 10 år inte uppdateras och att Mammut inte garanterar funktionaliteten.
Ortovox
Vi har ingen utrustning för Ortovox. Vi tar emot sändare som är köpta här.
3+ kan uppdateras hos svenska leverantören.
Zoom+ behöver skickas till Ortovox.
Diract Voice uppdaterar man själv i appen.
Black Diamond/Pieps
Uppdatering av alla nyare lavinsändare gör man själv genom samma Pieps App (Android/iPhone) så som Black Diamond Powder BT, Guide BT, Recon LT, Pieps Micro, Pieps Powder BT och Pro BT.
Man sätter lavinsändaren i Bluetooth läge genom att hålla in "flaggknappen" när du sätter på sändaren. Detta beskrivs en del i denna videon. https://vimeo.com/768658479
Mjukvara i äldre Pieps DSP kan bara uppdateras genom att skickas till leverantören. Den senaste versionen heter 8.2. Man ser mjukvaran direkt när du sätter på sändaren. Det står då 8.2 i uppstarten. Kan finnas ett fåtal sändare i bruk som har äldre mjukvara och vill man uppdatera denna måste den alltså skickas till leverantören.
OBS. Äldre Pieps DSP sändare skall använda den nya selen som ser till att slidern (funktionsväljaren) inte kan röra sig. Om man har en sådan lavinsändare kan man skicka efter en gratis via denna adress:
Pieps DSP – Voluntary Product Recall I Pieps.com
Där finns all info om problemet som uppstod med DSP sändaren och lösningen till det.
Arva
Vi har ingen utrustning för uppdatering eller test av Arva. De nyare uppdaterar man själv via app.