• Snabba leveranser
  • Smidig betalning med Klarna
  • Fri frakt från 400 kr
Materialguide Kläder
Guider

Materialguide Kläder

Materialguide Kläder

Det finns idag en mängd olika material och begrepp på marknaden. Här har vi kortfattat beskrivit de material och begrepp som finns i vårt sortiment.


NYLON (Yttertyg)
Kallas även för polyamid är den mest använda syntetiska fibern. Det är en stark fiber med högt uppsugningsmotstånd och är motståndig mot höga temperaturer. Ren nylon är känslig för solljus och behandlas för att bli mer motståndskraftig. Nylon används i allt från underkläder till väskor och möbeltyger.


POLYESTER (yttertyg)
Polyester har många liknande egenskaper med nylon men skiljer sig på vissa punkter. Polyester har bättre elasticitet och transporterar bort fukt från kroppen bra, torkar snabbt och är passande för användning i kallt väder. Polyester är motståndskraftigt mot solljus.


ATMOS TM 100% EcoStorm® (polyester membran)
Vattenpelare: minst 20 000 mm
Andning: 15,000 g/m2/24h
Hydrofilt textilmembran. Membranet är helt solitt och är gjort av återvunnen polyester. Membranets utsida är hydrofilt (vattenavvisande) medans insidan drar åt sig vattenånga som transporteras ut genom membranet med hjälp av kemiska bindningar.


GORE-TEX (membran)
Mikroporöst textilmembran som används av majoriteten av klädtillverkarna. Är gjord av en expanderad PTFE som ger den porösa och håliga strukturen. Håligheterna är 20 000 gr mindre än en vattendroppe med 700 ggr större än en vattenångans molekyl, på detta sätt kan inte vatten komma igenom men vattenångan kan.

GORE-TEX ”Mångsidighet i vardagen”
Vattenpelare: minst 28 000 mm
Andning: RET-värde: < 9

GORE-TEX Pro ”Konstruerad för det extrema”
Vattenpelare: minst 28 000 mm
Andning: RET värde: < 6
Membranet är konstruerat i flera lager för att ge ett hundra procentigt skydd tillsammans med yttertyg som är minst 40 denier i polyamidgarn. Skapad för att användas under långa perioder, klara tuffa förhållanden och inte slitas av annan utrustning som t.ex. tunga ryggsäckar.

Gore-Tex Active ”Hög hastighet, hög intensitet”
Vattenpelare: minst 23 000 mm
Andning: RET värde: < 3
Lättare konstruktion då yttertyget endast får vara 40 denier och en plaggvikt på max 400g samt ett tunnare membran. Endast yttertygerna är sammanfogade med punktlimning. På fodersidan har man med en egen lamineringsteknologi kunnat integrera innertyget direkt i GORE TEX® membranet. Detta ger en lätt och skön känsla vid hög aktivitet men inte lika slitstark som de andra Gore Tex varianterna. Bra allround produkt för aktiva kunder.


Gore-Tex C-nit Backing (innertyg)
Ny backing som är både lättare och har högre andningsförmåga. Det nya rundstickade innertyget är mjukt och skönt, särskilt när det bärs närmast kroppen. Materialet gör också att plagget enkelt kan glida över under och mellanlagren.


HIPE CORE (membran)
Vindtät: 100 %
Vattenpelare: Minst 10 000 mm
Sömmar förslutna (tejp): Kritiska sömmar Andningsbar: 10 000 g/m2/24h


HIPE CORE + (membran)
Vindtät: 100 %
Vattenpelare: Minimum 10 000 mm Sömmar förslutna (tejp): Alla sömmar Andningsbarhet: 10 000 g/m2/24h


3XDRY Schoeller (behandling) 3XDRY® behandlingar kombinerar två tekniker i en textil, på utsidan är den vattenavstötande, medan tygets insida effektivt absorberar bort svett.


COLDBLACK Schoeller (behandling)
Mörka färger är kända för att värmas upp i direkt solljus mer än ljusa färger eftersom de absorberar både synliga och osynliga delar av solens strålar. Coldblack® är en speciell teknik för textilier som minskar värmeuppbyggnad på mörka tyger.


PRIMALOFT (syntetisk isolering)
Primaloft består av ultrafina fibrer som tillsammans bildar en tät samling av luftfickor som fångar värmen från din kropp och hålla kylan ute. Ger ett utmärkt värmeförhållande.


TECHNO STRETCH Pontetorto (mellanlager)
Garnet på utsidan gör produkten hållbar medan polyestern på insidan har både isolering och fuktspridande egenskaper samt att elastomeren ger en figurnära kroppsformen.


TECHNO WOOL Pontetorto (mellanlager)
En kombination av ull och syntet som ger de bästa egenskaperna från båda. Tillverkad av 37% ull och 63% fleece, med det inre skiktet i fleece och det yttre skiktet i ull. Detta innebär att det inte finns någon chans att det kliar, även om du bara har en t-shirt under.


DRYFAST Pontetorto
Tyger för lager ett och två som är framtagna för att ge en skön känsla mot huden och samtidigt en utmärkt fukttransport. Behandlade så att de inte nopprar och håller sig mjuka.


PERTEX QUANTUM (tyg)
Pertex Quantum består av fina garner som är vävda för att ge ett mycket lätt men ändå slitstarkt tyg. Dess mjukhet gör det enkelt för fyllningar att uppnå hela din loft.


PERTEX ENDURANCE (tyg)
Pertex Endurance är utformad för att ge ett väderskydd för isolerade kläder och sovsäckar i extrema förhållanden. Den innehåller en ultratunn beläggning som både har hög andningsförmåga samt är vatten och vindtät. Detta lager skyddar isoleringen mot väder och vind samt upprätthåller isoleringens loft och värme.


PERTEX MICROLIGHT (tyg)
Pertex Micro är ett välbalanserat och lätt väderskydd som samtidigt är hållbart och slitstarkt. Dess mjukhet gör det enkelt för fyllningarna att uppnå hela sin loft.


THERMORE (syntetisk isolering)
Produkten är den enda värmeisolering som utnyttjar 100 % returfiber (härrör från petflaskor) och erbjuder både prestanda och miljövänliga alternativ. Varm och lättskött.


POLARTEC POWER STRETCH (mellanlager)
Stretchtyger behöver vara hållbara för att de inte ska tappa formen när de dragits ut. Denna är därför konstruerad med extra elastiska och starka fibrer för att klara påfrestningarna. Mjuk insida som är skön mot huden samt håller dig torr och varm.


POLARTEC POWER DRY (mellanlager)
Polartec® Power Dry® är framtagen med patenterade två komponent stickningskonstruktion för att öka torkkapaciteten över hela tygstrukturen. Det dubbla tillvägagångssättet gör att svetten och ångan från huden överförs direkt till den yttre ytan där fukten sprids ut för att minska torktiden.


POLARTEC POWER STRETCH PRO (mellanlager)
Polartec® Power Stretch® Pro TM är konstruerad för att driva utvecklingen av grundstretchtyger ytterligare. Genom att förstärka de elastiska fibrerna på den yttre ytan förbättras den övergripande 4 vägsstretchen för mer stöd och stabilitet under förflyttning. Denna unika konstruktion möjliggör ökat motstånd och hållbarhet mot väder och vind utan att offra andningsförmåga och komfort.


POLARTEC THERMAL PRO (mellanlager)
Förmågan att reglera kärntemperaturens värme för optimal komfort åstadkommes med hjälp av termiska luftfickor som skapar värme utan att begränsa andningsförmåga. Minimerar massan genom öppna luftkanaler samt minskar vikten och ökar komprimerbarheten för lättare packning och förvaring.


CORELOFT (syntetisk isolering)
Coreloft TM är en syntetisk non woven isolering. Den är slitstark, elastisk, lätt, torkar snabbt, behåller värmen när det är vått och är lätt att sköta. Polyestern av blandade storlekar är konstruerad för att binda luft, behålla värmen och uppehålla en bra loft.


THERMO COOL (underställ)
THERMO TM fibern är konstruerad för att arbeta med kroppens naturliga termiska kapacitet genom smarta fibrer som anpassar sig efter användarens behov.


MERINOULL (mellanlager/underställ)
En finare ull som används i underställ och vissa mellanlager som inte kliar (om man inte är överkänslig). Luktar inte då ullen är naturligt odör resistent. Behöver inte tvättas lika ofta som syntet utan kan vädras eller sköljas.


MEMBRAN
Membran är en film som lamineras på baksidan av yttertyget. Membranet är den teknik som är mest hållbar och ger bäst vattentäthet och genomsläpp (finns även tex coating och mikrofiber). Kläder med membran har tejpade sömmar, det betyder att det sitter tejp på insidan av varje söm, detta för att uppnå vattentäthet även där nålar gått genom tyget. Det finns två olika huvudtyper av membran, mikroporösa och hydrofila.


IMPREGNERING (DWR)
Impregneringen är en behandling av yttertyget som gör att det inte drar till sig vatten utan att vattnet ”pärlar” av. Alla våra plagg är impregnerade från fabrik men impregneringen är inte permanent utan behöver fyllas på.
Om yttertyget blir blött stoppas ventilationen genom tyget och plagget upplevs som kallt eftersom fuktiga material leder bort värme. För att förhindra detta bör plaggen impregneras på nytt av användaren, i första hand efter tvätt genom att tillföra värme, då återaktiveras impregneringen och i andra hand genom återimpregnering (spray/wash in).


DUN/FJÄDER
Om det på ett plagg står 90/10 betyder det att 100g fyllning består av 90g dun. Dun är bättre då det krävs mindre dun jämfört med fjäder för att ge samma värme och har bättre ”fluffighet”.


FILLPOWER (CUIN)
Fyllningsgrad är ett mått på bärighet eller ”fluffighet”. Det som mäts är hur stor volym (kubiktum) som fylls av ett uns (27,3 gram) dun. Det kallas att det mäts i CUIN (cubic inches per ounce) men kallas också fill power. Ju högre värde desto bättre isolering.
400 450 medelgod kvalitet
500 550 god kvalitet
550 750 mycket god kvalitet
>750 utmärkt kvalitet

VATTENTÄTHET
Vattentätheten mäts i vattenpelare och innebär att man testar hur mycket tryck textilen tål innan det börjar läcka. Ju högre vattenpelare desto högre tryck klarar tyget.


FUKTTRANSPORT (andning)
Fukttransporten kan mätas enligt flera enheter, på våra kläder har vi två olika enheter. Den ena är att mäta tygernas RET värden (eller diffusionskapacitet) som anger hur väl materialet släpper igenom ånga och svett. En låg siffra betyder bra genomsläpp, 5–6 är ett mycket bra värde.
Den andra mäts i enheten g/m2/24 tim.


BLUESIGN
Bluesign® systemet är en oberoende certifiering för en hållbar textilproduktion. Om ett plagg är ”Bluesignat” betyder det att inga skadliga ämnen har använts under tillverkningsprocessen samt garanterar en miljövänlig och säker produktion. Detta garanterar inte bara att den slutliga produkten uppfyller dessa krav utan ger förtroende för konsumenten att få en hållbar produkt.


DENIER
Enhet som beskriver hur kraftigt ett tyg är, det är ett mått på trådarnas tjocklek, linjär densitet uttryckt i gram per 9000 meter.

Liknande artiklar