Det finns idag en mängd olika material och begrepp på marknaden. Här har vi kortfattat beskrivit de material och begrepp som finns i vårt sortiment.
CORELOFT (syntetisk isolering) Coreloft TM är en syntetisk non woven isolering. Den är slitstark, elastisk, lätt, torkar snabbt, behåller värmen när det är vått och är lätt att sköta. Polyestern av blandade storlekar är konstruerad för att binda luft, behålla värmen och uppehålla en bra loft.
THERMO COOL (underställ) THERMO TM fibern är konstruerad för att arbeta med kroppens naturliga termiska kapacitet genom smarta fibrer som anpassar sig efter användarens behov.
MERINOULL (mellanlager/underställ) En finare ull som används i underställ och vissa mellanlager som inte kliar (om man inte är överkänslig). Luktar inte då ullen är naturligt odör resistent. Behöver inte tvättas lika ofta som syntet utan kan vädras eller sköljas.
MEMBRAN Membran är en film som lamineras på baksidan av yttertyget. Membranet är den teknik som är mest hållbar och ger bäst vattentäthet och genomsläpp (finns även tex coating och mikrofiber). Kläder med membran har tejpade sömmar, det betyder att det sitter tejp på insidan av varje söm, detta för att uppnå vattentäthet även där nålar gått genom tyget. Det finns två olika huvudtyper av membran, mikroporösa och hydrofila.
IMPREGNERING (DWR) Impregneringen är en behandling av yttertyget som gör att det inte drar till sig vatten utan att vattnet ”pärlar” av. Alla våra plagg är impregnerade från fabrik men impregneringen är inte permanent utan behöver fyllas på. Om yttertyget blir blött stoppas ventilationen genom tyget och plagget upplevs som kallt eftersom fuktiga material leder bort värme. För att förhindra detta bör plaggen impregneras på nytt av användaren, i första hand efter tvätt genom att tillföra värme, då återaktiveras impregneringen och i andra hand genom återimpregnering (spray/wash in).
DUN/FJÄDER Om det på ett plagg står 90/10 betyder det att 100g fyllning består av 90g dun. Dun är bättre då det krävs mindre dun jämfört med fjäder för att ge samma värme och har bättre ”fluffighet”.
FILLPOWER (CUIN) Fyllningsgrad är ett mått på bärighet eller ”fluffighet”. Det som mäts är hur stor volym (kubiktum) som fylls av ett uns (27,3 gram) dun. Det kallas att det mäts i CUIN (cubic inches per ounce) men kallas också fill power. Ju högre värde desto bättre isolering. 400 450 medelgod kvalitet 500 550 god kvalitet 550 750 mycket god kvalitet >750 utmärkt kvalitet VATTENTÄTHET Vattentätheten mäts i vattenpelare och innebär att man testar hur mycket tryck textilen tål innan det börjar läcka. Ju högre vattenpelare desto högre tryck klarar tyget.
FUKTTRANSPORT (andning) Fukttransporten kan mätas enligt flera enheter, på våra kläder har vi två olika enheter. Den ena är att mäta tygernas RET värden (eller diffusionskapacitet) som anger hur väl materialet släpper igenom ånga och svett. En låg siffra betyder bra genomsläpp, 5–6 är ett mycket bra värde. Den andra mäts i enheten g/m2/24 tim.
BLUESIGN Bluesign® systemet är en oberoende certifiering för en hållbar textilproduktion. Om ett plagg är ”Bluesignat” betyder det att inga skadliga ämnen har använts under tillverkningsprocessen samt garanterar en miljövänlig och säker produktion. Detta garanterar inte bara att den slutliga produkten uppfyller dessa krav utan ger förtroende för konsumenten att få en hållbar produkt.
DENIER Enhet som beskriver hur kraftigt ett tyg är, det är ett mått på trådarnas tjocklek, linjär densitet uttryckt i gram per 9000 meter.