• Snabba leveranser
  • Smidig betalning med Klarna
  • Fri frakt från 400 kr
Sommarförvaring
Guider

Sommarförvaring

Här hittar du våra bästa tips inför sommarförvaringen så att dina prylar är i toppskick när första snön faller.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Summer3.jpg
https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Summer4.jpg

SKIDOR

Rengör skidorna

Efter en lång säsong har skidorna dragit åt sig en hel del smuts. Därför rekommenderar vi att du rengör skidorna ordentligt med vatten inför sommarförvaringen. Börja med att spola av skidorna och torka dem ordentligt med en mjuk trasa. Se till att de torkar ordentligt och ta gärna bort eventuell rost med ett bryne.


Slipa kanterna

Passa på att slipa kanterna nu när du har gått om tid så slipper du stå och svettas kvällen innan premiären. Vill du inte slipa kanterna själv kan du lämna in dem i vår verkstad.


Valla

Lägg på ett tjockt lager med mjuk och fet valla. Vi rekommenderar tex Betamix eller annan mjuka valla (röd eller lila). Låt vallan sitta kvar över sommaren och sickla av den lagom till första skidresan.


Förvaring

Förvara skidorna torrt och svalt och i en naturlig hållning för att bibehålla skidans form. Ligger de på tex konsoler finns risk att de kan tappa formen.

STIGHUDAR


Bra skötsel av dina stighudar förlänger livslängden avsevärt. Att förvara dem på rätt sätt är av vikt både under säsong och efter säsong. Innan du stoppar ner dem i förvaringspåsen se alltid till att dem är torra, se till att limsidan är ren och plocka/skrapa försiktigt bort eventuell smuts och skräp. Förvara dem på en torr och ventilerad sval plats antingen i påsen eller förvaringsboxen som alltid följer med när du köper dem. Vik stighudarna klister mot klister, rulla inte ihop dem. Undvik att ha dem förvarade varmare än rumstemperatur och i direkt solljus. Vissa stighudar kan vara svåra att dra isär när den legat länge, då kan man ha ett plastmellanlägg på klistersidan. Det är då väldigt viktigt att man har ett perforerat plastmellanlägg så luften kommer igenom eller in till klistersidan. Läs vad tillverkaren rekommenderar.

PJÄXOR

Rengör

Se till att innerskorna och sulorna är torra samt att skalet är rent innan du ställer undan dina pjäxor för sommaren. Kontrollera och se till att laga om något är trasigt eller slitet. 


Spänn pjäxorna

Spänn alla spännen så behåller skalet sin form bättre. Vi rekommenderar att förvara pjäxorna i en pjäxbag då värme och UV-ljus försämrar plastens egenskaper.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Summer1.jpg
https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Summer2.jpg

LAVINUTRUSNING

Transceiver

Ta ut batterierna ur din lavinsändare under sommaren för att undvika att de läcker och förstör din transceiver. Kom ihåg att sätta i nya batterier vid säsongsstarten och att testa dess funktion och fräscha upp din lavinkunskap.


Lavinryggsäck

Har du ett system med gas ska du skruva ur patronen. System med batteri ska oftast underhållsladdas, kontrollera tillverkarens rekommendationer eller i manualen.


Spade och sond

Se till att dessa är hela och rena. Förvara dem gärna i din ryggsäck så du hittar dem inför nästa vinter.

HJÄLM OCH GOGGLES

Kontrollera

Titta igenom din hjälm ordentligt så att den är hel. Har den bucklor eller om du vet med dig att du gjort en ordentligt krasch under vintern bör du byta ut hjälmen mot en ny. Förvara hjälmen i hjälmpåsen under vintern, gärna torrt och svalt så påverkas inte vadderingen. Observera hjälmen oftast har en livslängd på 5 år enligt tillverkarna då plasten åldras och det påverkar funktionen.

Rengör

Putsa försiktigt upp smutsiga goggles, undvik att röra insidan då förstörs anti-fog filmen. Förvara alltid dina goggles i förvaringspåsen för att undvika onödiga repor.

https://alpingaraget.se/pub_docs/files/Summer5.jpg

KLÄDER


Skalplagg

Tvätta dina skalplagg efter säsongen, smuts och svettpartiklar täpper igen membranet och motverkar dess funktion. Följ tvättrådet på plagget och använd rätt tvättmedel och impregnering.


Dunplagg

Förvara inte dina dunplagg komprimerade i en påse eller liknande. De bör förvaras hängande för att inte tappa sin form och isolerande förmåga.

Ullplagg

Förvara gärna dina ullplagg i en sluten påse eller låda, gärna av plast. Detta för att undvika malar och andra insekter som gärna äter ullplagg.

Liknande artiklar