• Snabba leveranser
  • Smidig betalning med Klarna
  • Fri frakt från 400 kr
Skidtest Offpist/Allmountain 19/20
AG Testar

Skidtest Offpist/Allmountain 19/20

Alpingaragets Skidtest 2019/2020

Del 1 Offpist/Allmountain

Testa skidor är något som vi alla på Alpingaraget gör året runt och det är ett ständigt pågående skidtest så fort någon i personalen är i väg på en skidresa, för vi kan ju inte sälja något som vi själva inte har testat!  Varje år i juni har vi även som tradition att åka med hela personalen till Stryn i Norge för att testa nästa års skidor. 

Vi har i vinter 347 skidmodeller i vårt sortiment och vi har testat alla! Det kan ju inte stämma tänker ni? Jo det stämmer faktiskt. Till och med juniorskidorna testas på våra och våra vänners barn.

I år var inget undantag och här har ni första delen i Alpingaragets skidtest 2019/2020, denna gång med fokus på Offpist och Allmountainskidor. 

Offpist/Allmountain

SALOMON QST 118
Offpist

"Är det istället lite "surf" som lockar är det bara släppa ut bakändorna så sladdar de lätt från sväng till sväng". Måns Å 

Riktigt bra skida från Salomon. Väldigt lättåkt i offpisten och du kan variera din åkning på ett enkelt sätt. Vill du trycka på så går det alldeles ypperligt. Är det istället lite "surf" som lockar är det bara släppa ut bakändarna så sladdar de lätt från sväng till sväng.

+ Smidig och lättåkt             
- Inte bäst i klassen i pisten

  

K2 MINDBENDER 116
Offpist

"Får mig att vilja åka mer, större, oftare". Johan E

Härlig nykomling från K2. Lekfullhet  och trygghet i en härlig kombo. Fartstabil tack vare förstärkt nos och grymt lätt att speedchecka med tack vare den uppmjukade tailen.

+ Känns lugn men inte tråkig
- Relativt tung

 

 

 

 

Allmountain
"Härlig och snyggast i sortimentet!" Kajsa R
 
Äntligen följer Head upp sin succéserie Kore med modeller för tjejer. Kore W 99 är en grym skida för dig som vill ha en kompis för hela dagen och åkning över hela berget. Relativt lätta vilket gör dem mångsidiga då de passar kanon med en gåbindning för dagarna då man är sugen på lite extra äventyr. Helt klart en av de mest intressanta nyheterna i allmountainsegmentet på tjejsidan inför denna vinter. Snygg är den också! 

 
+ Stabil och lätt
- Tyngsta laget för längre toppturer
 
 
 

BLIZZARD RUSTLER 10
Allmountain

"Får mig att känna mig 10 år yngre"  Måns Å

En av våra absoluta favoriter! Funkar perfekt som "en skida till allt" om man är av den lite freeridiga typen. Otroligt lekfull och smidig i offpisten men med tillräckligt hög prestanda att man kan dra på riktigt bra i pisterna med den. Bjuder in till lek vare sig man är i hård pist eller i offpisten.

+ Mångsidigheten
- Kanske lite orolig i hård och brant pist

 

 

 

 

VÖLKL KATANA V-WERKS
Offpist/Allmountain

"Fortfarande den vassaste kniven i lådan". Magnus E

Efter alla år som Völkl Katana V-Werks har funnits är den fortfarande vassas av vassa. Sjuk isgrepp och fartstabilitet och har man bara vad som krävs vad det gäller bindningar, pjäxor, teknik och fysik kan man pressa dem hur hårt som helst. Passar de som vill ha en skida som de kan gasa på ordentligt med men även kunna topptura lite på. Tack vare den fulla rockern blir den ändå relativt lätthanterad.

+ Stabil,trygg,lätt.
- Dyr, kräver en del av sin åkare

 

 

 

BLIZZARD RUSTLER 11
Offpist/Freeride

"Skulle jag välja en skida att ta med mig på en säsong i tex Alperna hade jag valt denna skida."  Magnus W

En  favorit bland flera i personalen. Otroligt mångsidig offpistskida som bjuder på varierad  åkning över hela berget. Naturligtvis grym i offpisten med tillräckligt bra stabilitet samtidigt som den är riktigt smidig och lätt att lägga ut på sladd om då önskas. Fungerar förvånansvärt bra i pist där man knappt märker att man har en rejäl pjäs under fötterna med 116mm midja. Rustler 11 är dessutom relativt lätt vilket gör att med tex en Shift-bindning kan man tura relativt långa turer för att hitta områden där den trivs som allra bäst. Dvs orörda sluttningar med rolig och varierande terräng. 

 + Smidig, följsam, lätt.
- Nästan alltid slutsåld 

 

VÖLKL MANTRA V-WERKS
Allmountain

"Osar kantgrepp redan på väggen i butiken" Fredrik C

Positivt överraskad över vad denna skida utför trots sin låga vikt. Völkl osar kantgrepp redan i butik och denna är inget undantag. Fick tag i främre delen på skidan både på mjukt och hårt underlag och skjutsen ut i svånggår inte av för hackor. 


+ Kvick och enkel att hantera. Minimalistisk och snygg design.
- Den matta ovansidan samlade mycket snö uppför.

 

 

 

EXTREM FUSION RELOAD 105
Allmountain/Freeride

"Kommer nog vara många tailrockade fiskskidor i äggliftarna runt om i världen i vinter" Fredrik C

Fisken som pryder ovansida visar vägen. Skidan simmar på fint i höga farter och den lite styvare känslankommer passa personer som vill stå på. Styvheten är dock inget problem då tip och tail reser sig ordentligt och ger den en lekfull känsla. Kul, stabil, tilltalande i sin shape och Åre:ig(nytt ord?) på många sätt. Ger möjliget till mycket vinklar, vilket passar den tekniske åkaren som en fisk i vattnet.

+ Lekfull men köttig
- Relativt krävande

 

 

BLIZZARD SHEEVA 10
Allmountain/Freeride

"Supernice" Emma B

Fantastiskt allround skida. Bjuder in tilllek men har tillräckligt med prestanda för att man ska kunna klämma på ordentligt i pisten. Helt enkelt Supernice!

+ Stabila,lekfulla.                                     
- Lite tröga i kortsväng

 

 

 

 

 

BLACK CROWS ATRIS BIRDIE
Allmountain

"Grym i SommarPuder" Amis Z

Härlig allätare. Lättsvängd, kvick och mysig. En perfekt skida om man ska åka på en säsong i tex Alperna. Fungerar lika bra i offpisten som på nypistad manschester.

+ Mångsidiga,snygga                 
- Lite tunga att tura med

 

 

 

 

 

SALOMON QST 99
Allmountain

"Kompromisslös mångsidighet" Jana L

Kompromisslös mångsidighet. Följsam, trygg och stabil. Trots sin lätthet trivs de lika bra på kant som i sladd och alltid full kontroll oavsett om det är bristande skare, is eller puder.

+ Pålitliga
- Kunde haft ännu bättre kantgrepp

 

 

 

 

NORDICA SANTA ANA 93
Allmountain

"Funkar i alla förhållanden" Rebecca N

En vattentät skida! Känns som alla skidåkare kommer trivas på dem. Funkar i alla förhållanden och känns trygg, stabil och lättmanövrerad. Nästan som bäst när det är lite stökig terräng.

+ Lättmanövrerade
- Lite tungaLINE SIR FRANCIS BACON
Allmountain/Freeride/Park


"Perfekta skidan om man gillar att köra lika mycket fram- som baklänges och ha en väldigt skön pop" Felix N

En skida som passar utmärkt för den som vill ha en superlekfull skida. Det är den perfekta skidan om man gillar att köra lika mycket fram- som baklänges och har en väldigt skön pop. Den är väldigt kvick och mjuk i svängarna och passar bra på hela berget. Kanske inte den fartstabilaste skidan vi testat men vad gör det när de är så roliga att åka på. Men man blir faktiskt förvånad över hur pass bra den presterar i pisten.

+ Rolig, lekfull och passar på hela berget.
- Orolig i högre hastighet på riktigt hårt underlag.

 

 

K2 MINDBENDER 108 Ti
Allmountain/Freeride

"Härlig mix av lekfullhet och köttighet” Måns Å

Härlig mix av lekfullhet och ”köttighet” i skidan. Vasst alternativ för den som vill ha en skida till allt men som gärna söker sig utanför pistgränsen. Titanalförstärkningen ger den en oväntad trygghet i pisten och de fina rockerkurvorna tillsammans med skärningen gör att det blir lätt att leka runt på dem.
 

+ Kombon av stabilitet och lekfullhet
- Lite trög på hårt underlag 

 

 

 

VÖLKL MANTRA 102
Allmountain/Freeride

"Produktutveckling av hög rang" Magnus W

En 102mm midja som ger dig galen pistprestanda men samtidigt lättmanövrerad och lekfull. Går det? Tyskarna har i alla fall lyckats få till det riktigt bra. Välj vad du önskar göra och den lyder. Man kan tro att det krävs massa fart och kraft men märkligt nog går de även kanon i lägre fart och med kvickare svängar.

+ Sjukt lätt att tempoväxla på
- Lite tung och ganska tråkig design

 

 

 

 

STÖCKLI STORMRIDER 105
Offpist/Allmountain

"Sjukt bra!". Mange E

Wow! Här kan man riktigt känna att det lagts ner mycket jobb för att tillverka dessa skidor. Testskidan var bara 179cm och förväntningarna var att det kommer vara alldeles för kort. Fel! Skidan lyder mig in i minsta detalj och jag har glömt bort att de är 8-10cm kortare än vad jag normalt åker på efter första svängarna. Skrattar hela vägen ner till liften och sticker direkt upp och tar ett till åk. Mjuk men stabil. Kvick och trygg. Sjukt bra!

+ Typ allt.                                                 
- Riktigt dyr så klart 

 

 

 
NORDICA SANTA ANA 88
Allmountain

"Härlig trygghet och känsla". Kajsa R

Grym allmountainskida. Relativt rapp och lätthanterad men med härlig trygghet. Riktigt bra skidkänsla och väldigt lätt att lägga in i skäret när man carvar i pisten.

+ Skidkänslan 
- Lite tung

 

 

 

 

 

K2 MINDBENDER 99 Ti
Allmountain/Freeride

"En riktig brännarskida men har kvar den klassiska lekfullheten som ligger i K2:s DNA" Johan E

Ännu matigare än storebror 106. Steget som K2 tagit från de gamla Pinnacle är gigantiskt. Detta är en riktig brännarskida men har kvar den klassiska lekfullheten som ligger i K2:s DNA.           

+ Tryggheten
- Kunde vara ännu mer exakt

   
Allmountain/Freeride
"En allätare av absolut bästa sort" Sofie C

Kraftfullare än den ser ut utan att tumma på lekfullhet. Behöver inte kämpa alls för att få dem att lyda mina order. Skön åkkänsla och en riktigt rolig skida för hela berget vare sig jag åker liftburet eller drar på ett par stighudar. En allätare av absolut bästa sort.  

+ Lättmanövrerad, lekfull, smidig.
- Orolig på riktigt hårt underlag

 
 
 
 
 

Testare

Amis Z

Anton N

Emma B

Felix N

Fredrik C

Jacob L

Jana L

Johan E

Jonas O

Kajsa R

Ludwig B

Magnus E

Magnus W

Marcus J

Måns Å

Rebecca N

Sofie C

Stefan J

Tova S

 

Liknande artiklar